Mindre än ryktet sa...

Va och kollade upp björnskiten idag... Den var inte riktigt så stor som den var när person A berättade om den, men dock en björnskit. Innehållet i den var enbart gräs och örter...

Storleksskillnad...


 

Smek...

Var och klämde på .22:an igår hos vapenhandlaren... Den såg riktigt bra ut, och satt som en smäck! =D
Nu väntar jag bara på licensen.

Björnskit...

I veckan såg jaktledaren med följeslagare en stor björnskit på vår mark. Alldeles därefter såg dom en ensam ko som stod på ett hygge bara en bit från björnskiten, de klev ur bilen och lockade som en kalv. Kon tog fart och kutade mot dem som en galning, och stannade bara nån meter framför dem.

Konstigt beteende och björnskit... undrar om kalven fått stryka på foten.


Åtelkameran...

Är en Wildview Xtreme 5, och säljs bla här. Den har 5 megapixlar och med ett 2GB minneskort kan den fota över 2000 bilder.


Jag sätter upp kameran 10-15 meter från stenen/åteln. Blixten räcker ca 10 meter.
 

Så här ser den ut, liten och smidig. Ca 13X17 cm bara.
 

Oj... Fångad på bild.

Ko med kalv...

Här kommer veckans skörd från åtelkameran... Vid den här stenen är det en ko med kalv som uppehållit sig ett flertal gånger under veckan. Kon har även vart dit en gång utan kalven, men det är normalt att dom ställer bort dom då och då.
 

Det spöregnade när jag satte upp kameran.


 

Ser ni kalven?
 

Tittut!
 

Fin, frisk och relativt ung ko. Kan bli en bra stamko framöver.
Notera klockslaget, det är väldigt ljust på nätterna numera.

Grävlingsbössa...

Har beställt en småviltsstudsare, en .22 LR. Fabrikatet blev Remington, och modellen heter 597. Det är som ni ser på bilden en halvautomat med ett 10 skotts magasin. Jag hoppas få mycket roligt med denna bössa, både jaktligt och vid skytteträning.
Jag kommer inledningsvis inte att sätta på nån kikare, utan jag tänker testa med de öppna riktmedel som finns. Räknar med att hållen på framförallt grävling inte kommer vara mer än några meter, så då behöver man ju ingen kikare.
 

Saltstenssuccé!

Har haft min nya åtelkamera ute vid en saltsten på vår mark sen i torsdags... Ikväll var jag dit och såg att det var 22 bilder tagna. Så jag vart bara tvungen att ta med kameran hem för att se vad den innehöll.

Och mycket riktigt så har flera älgar fastnat på bild. Så som jag kan bedömma det så är det minst tre olika älgar, det kan också va fyra om den första och den sista är olika.

Jag måste säga att jag är imponerad över kvalitéen på bilderna, riktigt bra färg och skärpa. Nu när det här projektet vart så lyckat så ska jag sätta upp kameran vid en ny saltsten imorn, söndag.

Här kommer lite bilder.


Här har jag just monterat upp kameran.


Det dröjde inte många timmar innan den här lilla tjuren kom på besök.
Den här vart bäst bland alla bilderna. Jag tycker han har ett härligt ansiktsuttryck, liksom: Talking to me?En liten kviga kände suget av salt mitt i natten.


En stor ko, är brydd över att hon inte har kalv... men hon kan ju har ställt av den någonstans också.
 

Samma ko, fast lite närmare.
 

Här är det en liten tjur igen... kan va samma som den första, men man vet ju aldrig.

Åtelkamera...

Nu har min åtelkamera landat i brevlådan, och idag så monterade jag ihop den och testade den lite...
Så imorn blir det nog en tur till jaktmarkens mest besökta saltsten, där hoppas jag på lite fina älgbilder.

Så nu tar jag tacksamt emot tips om slagna älgar och dylikt där jag kan få sätta upp min kamera...
 

skogstokig fastnade också på bild...

Sista fotot på rullen...

Nu drar den snart igång igen... skytteträningen. Planeringen inför kommande björn- och älgskytte är i full gång på den lokala skjutbanan där jag är engagerad.

På björnjaktskursen som jag gick för några veckor sedan så kunde man köpa skuttavlor för björnpasset till rabatterat pris. Jag köpte en sidofigur och en frontfigur för att ha för egen del.
Kursledaren berättade om historien brakom frontbjörnstavlan. Det är ett verkligt foto taget av en fotograf i Kanada eller Alaska. Han var ute i vildmarken för att fota björn, då han kom lite för nära en stor grissly-hona med unge. Honan gick till attack och dödade mannen.
När de sen hittade kameran och framkallade bilderna så kunde man där se det sista mannen såg i sitt liv, en anfallande björn! Sant eller inte? Vem vet, men en kul historia är det i alla fall. 
 

Här gäller det att ha tungan rätt i mun, och bössan får inte svika.

21-22 augusti 2009...

Då börjar nedräkningen... Jag blev idag inbjuden på stor björnjakt i trakterna runt Hammerdal den 21:a och 22:a augusti. Med på jakten kommer hundförare med beprövade björnhundar finnas med... och där uppe är björnstammen nästan i samma storlek som älgstammen. Kul kul!!!
Hoppas jag får möjlighet att ta med Qajsa, och kanske till och med få gå lite med henne... hoppas hoppas!

Så nu kommer jag ligga sömnlös hela sommaren... tur att jag har en förstående sambo. =)
 

Om vi lyckas så här bra återstår att se...

Arbetshelg...

I helgen var jag tillsammans med jaktlaget på arbetshelg. Mycket skulle fixas, pass skulle flyttas, torn skulle byggas och flera nya förbättringar skulle ordnas  på kojbacken, bla nya "skithus".
Värmen öste över oss hela helgen, och vi jobbade på bra men hann också med att grilla och ha det trevligt.

Qajsa och hennes nya vän Birk, borderterrier, fick gå varsitt spår under helgen. Qajsa gick ett spår med björnvittring, och nu märktes det verkligen att polletten ramlat ner... För nu gick hon perfekt på spåret, och blev det svårt så fångade hon snart upp det igen. Husse vart stolt och Qajsa tyckte det var jätteroligt.

Birk, som är jaktlagets eftersökshund, har flera år av rutin bakom sig och är nu uppe på imponerande nivåer i spårningen. Hans spår fick ligga 6 timmar (normalt kör han på 18 timmars spår!!!), sen gick vi dit och spårade med mig och Qajsa som störningsmoment bakom. S som är husse till Birk ville testa och se hur han skulle bete sig om det var en hund till med. Det är bra att träna då man i en riktig eftersökssituation bör ha en löshund med som går att släppa om älgen/björnen reser sig och sticker.
Hur som helst så löste Birk spåret med bravur! Jag blev verkligen imponerad...
 

Tornbygge...

RSS 2.0