Inredning...

I bästa "Thomas och Simon"-stil funderar jag på att börja intressera mig mer för det här med inredning.
Vildsvinsbutikens hemsida hittade jag väldigt mycket fina grejer...
 


Alla män vet ju hur viktigt det är med en riktig fåtölj att kunna krypa ner i med en whiskey i näven.
 

Snygga sängkläder...
 

Vikten av ett snyggt dusch draperi kan inte nog understrykas.
 

Och så kronan på verket... en tapetbård i camouflage. Kan det bli bättre?

Konditionsträning...

Har man en gång lärt sig att cykla heter det ju, och det är just det vi håller på med... jag och Qajsa. Har vart ute på cykelturer med henne ett par gånger nu och hon tycker det är jättekul. Hon vill ofta hålla högre tempo än husse, men husse är äldst så han bestämmer.
Än så länge blir det bara kortare turer på ca 7-8 km, mer träning än så är för mycket för en unghund tycker jag. Vi hoppas kunna köra två gånger i veckan nu fram till 1:a augusti då skogträningen drar igång (grävlingsjakten).
Kul är det i alla fall... tycker både Qajsa och skogstokig.
 


EXPO och björntest...

I helgen gick EXPO Stugubygden av stapeln för första gången nånsin. En marknad med många olika aktiviteter som fotbolls cup, skyttetävling, skogsdag, björnhundstest, rundvandring på Jämtlamell sågverk, osv osv. Givetvis var det ett stort antal utställare också.
Jag var ansvarig för lördagens björnhundstest på den ökände permobilbjörnen. Jag hade under veckan riggat upp fårstängsel runt en stor lägda, och byggt ett risbo för björnen att gömma sig i mitt i hagen. Vi testade 23 hundar under lördagen, mestadels jämthundar. Endast 2 hundar blev godkända, en gråhund och en jämte.

På söndagen var det Qajsas tur att möta björnen, den här gången i min släkts hemby Fugelsta. Hon var till en början lite tveksam, men började snart skälla för full hals. Hon jobbade nära björnen, mellan 3 och 6 meter, och hon hade hög energi.
Eftersom Qaja ännu bara är ett år så sökte hon söd hos mig några gånger, men bara för att sen direkt springa tillbaka och fortsätta att skälla. Till slut så kunde jag med en kort vissling kalla in henne från ståndskallet, vilket jag inte heller hade förväntat mig skulle funka, och Qajsa fick sig en härlig omklappning av en stolt husse.

Qajsa blev inte godkänd, och det hade jag inte förväntat mig heller, men hon fick en positiv upplevelse och hade roligt och det ser jag som det viktigaste. Nästa år sa vi testa igen, och då kanske hon är lite mer envis och håller i längre utan att behöva mitt stöd.

Nedan följer lite bilder som min kära och duktiga sambo har fotat...
 

"Kom an då!"
Foto: SofiH
 

Fullt ståndskall!
Foto: SofiH
 

Lyckad inkallning.
Foto: SofiH

Inte lätt att vara älg nu för tiden...

Igår morse slog en björn en älg i ett dike efter en större grusväg här i kommunen... sen dess har inte björnen vågat sig dit då trafiken vart för intensiv.

Jag hoppas att björnen kan ta sig dit nån natt och få sig ett skrovmål. Annars var det ju en jakt i onödan...


 

Kurs i björnjakt...

I lördags gick jag Jägareförbundets björnjaktskurs i Östersund. Kusren började med teori om björnen och om hur man jagar den, sen for vi ut på skjutbanan och sköt lite på björnfigurer.

Med facit i hand så lärde jag mig inget nytt direkt, men det var en bra dag med bra erfarenhetsutbyten. Kursledaren, som var från Ö-vikstrakten, har satsat i ett par år på björnjakten och fick i höstas skjuta en stor björnhane på nästan 200 kg. Han hade med skinnet från denna, stort och svart.

Jag kan rekomendera kursen om man som novis vill lära sig mer om björnjakt... för såna nördar som jag rekomenderar jag att man lägger pengarna på nåt annat istället.
 

Årets första björn...

Igår for jag ut en sväng för att spana efter björn. Och efter en timmes bilfärd fick jag se en stor fin björn som gick och betade i kanten av ett hygge ett par mil utanför Dorotea. Jag bedömde björnen som relativt stor, men det är svårt att säga exakt då hållet var på ca 150 meter... därav den dåliga bildkvalitéten också.

Efter att björnen försvunnit så gick jag och Qajsa dit så hon fick lukta lite... svansen gick som en helikopter och hon var helt tokig. Stolt husse! =)

Tidigare under helgen la vi ett flertal spår med björnvittring till henne... som hon fixade galant.
 

Björnen gick och betade av fjolårets lingon.

RSS 2.0