Helgen...

I lördags for jag och farsan till Hammerdal för att jaga lite bäver... ingen bäver i siktet men vi idkade övrig viltvård istället. Det märks att naturen börjar vakna nu, under helgen har jag sett 7 rävar, 5 rådjur, en älg och ett orrspel...

Här kommer bilder...

Piporna svalnar...

Jag tar det lugnt på bäverpasset...

Snöskor till hjälp...

Mickel-räv...

Älgko...

Orrspel...

Hört på byn...

Att en björn slitit isär dynan på en parkerad skoter på grannlagets marker... Tydligen hade ägaren till skotern kört fisk i utrymmet under dynan. Undra om han vart snopen när han upptäckte vandaliseringen... hehe!

Hör rykten om nya björnobservationer dagligen... det här bådar gott inför hösten gott folk!

80638-425

Heja Jägareförbundet...

Nu går Svenska Jägareförbundet ut med ett utspel som innebär att avskjutningen på björn skall ökas från fjolårets 40 björnar i Jämtland till 110 björnar... De vill också att jakttiden skall förlängas med två veckor, samt att oavsiktlig avskjutninga av björnungar skall avkriminaliseras...

Jag säger bara: Heja Jägareförbundet!!!

Foto: ÖP
Bilden föreställer den så kallade "Säterbjörnen", bilden är lånad från ÖP:s hemsida.
björnen skjöts av Länsstyrelsen på bron till huset hos en småbarnsfamilj i Hede trakten.
Ett tydligt exempel på att björnstammen är i största laget...

Bra gjort Holmen...

Jag måste kommentera Holmens utspel på björnjägarna i Härjedalen. I höstas skedde det vid ett flertal tillfällen att jägare i Härjedalen skjöt dåliga skott mot björnar, med skadeskjutningar och besvärliga eftersök som följd.
Nu har skogsbolaget gått ut med ett krav på att samtliga som skall jaga björn på deras marker måste ta Jägarförbundets "Björnpasset". "Björnpasset" är ett skjutprov där man tränar skott mot björnfigur på skjutbana.

Föredömligt Holmen! Jag tycker att fler skogsbolag borde följa detta goda exempel. För en sak är säkert... jaktmotståndet kommer inte att minska om vi jägare inte tar vårt ansvar och skjuter jägarmässiga skott.

image423

Weekend i Lappland...

I helgen stannade jag kvar här uppe i Dorotea... På fredagen firade vi våren med att grilla lite älg och att dricka öl, gött!!!
På lördagen sken solen från klarblå himmel och jag, Kita och Coda med matte gick på långpromenad längs skoterspåret... Härligt värre!

På kvällen hade min arbetskamrat S sin 30-års fest... Roligt och med god mat!

Söndag sov jag bort... behövde det!

Här kommer pics! =)


Coda tar fart...
Wiiii!

Dyra droppar...
Lätt den dyraste whiskey jag druckit... 1700 kr för denna flaskan.

Hungrig J...
God mat på festen...

Puss på er...
Inga kommentarer...

S räknade pengar...
S kollar hur många öl/cider hon kan dricka...

Dålig stil...

Alla ni som är inne och läser min blogg utan att kommentera... ni sporrar inte direkt till fler inlägg!

SKÄRPNING!

// skogstokig

Resultaten från björnspillningsinventeringen...

Resultatet av inventeringen har nu bearbetats av det Skandinaviska Björnprojektet och vi kan presentera några preliminära beräkningar av björnstammens storlek i Jämtlands län.

Analyserade prover

Av de 5268 spilllningsprover som samlades in under hösten 2006 har 3000 prover valts ut genom ett slumpvis urval. De 3000 proverna har DNA-analyserats vid Laboratiore d'Ecologie Alpine (LECA) i Grenoble i Frankrike. Anledningen till att vi tvingats göra ett urval av 3000 prover i stället för att analysera samtliga är att varje analys är mycket dyr och att laboratoriet haft begränsade möjligheter att göra alla analyser.

Effekten av att inte analysera alla prover ger en något större osäkerhet i det slutliga resultatet på så vis att avståndet mellan den troliga minimum- och maximumsiffran blir större. Det innebär också att några individer inte presenteras på resultatkartan. Urvalet bedöms dock ha en mycket liten påverkan på den slutliga beståndsberäkningen.

Från de 3000 utvalda proverna har man funnit DNA från björn i över 80% av proverna. Detta kan jämföras med analyserna i Västerbottens län där endast 56% av proverna gick att använda för vidare analyser.


Resultat av analysen

Utifrån de utvalda proverna kan man särskilja 684 unika individer varav 323 stycken (47,2%) är hanar och 361 stycken (52,8%) är honor.

Av de 684 unika individerna är flera funna även under tidigare inventeringar. Tre individer är även återfunna i Västerbottens län, 17 individer även i Västernorrlands län och 14 individer har även återfunnits i Dalarna /Gävleborgs län.

Urvalet är av prover är så stort att det ger en mycket god uppfattning om att antalet björnar ligger inom intervallet 700-1000 stycken. Genom olika beräkningsmodeller har det Skandinaviska Björnprojektet bearbetat de insamlade datamängderna. De olika modellerna ger olika resultat där den modell som ger lägst skattning ger en population på strax över 700 individer medan den modell som ger högst skattning hamnar strax under 1000 björnar för länet som helhet. Resultaten är preliminära och delar kan komma att ändras inför den slutliga rapporten som presenteras i juni.


Var i länet finns björnarna?

Den geografiska fördelningen följer den förväntade och visar en snarlik bild jämfört med de björnobservationer som samlas in av Jägareförbundet under den första veckan man jagar älg.

Populationen i Strömsunds kommun uppvisar det förväntade. Björnstammens täthet i kommunen motsvarar mer än väl de tätaste björnpopulationerna i jämförbara områden i världen. När det gäller gränskommunerna Krokom och Ragunda befäster resultaten att områdena har en fast etablerad björnstam med en hög täthet i gränserna mot Strömsund.

Analyserna visar även att vi har enstaka honor som etablerat sig i de centrala delarna av länet även om de till antalet är förhållandevis få.

En stor utmaning för förvaltningen kommer vara hur man skall hantera de tre unika honor som identifierats i området kring Håckren strax norr och nordost om Oviksfjällen i Åre kommun. När det gäller Bergs kommun bekräftar resultaten den tidigare uppfattningen om en hög täthet i anslutning till gränsen mot Härjedalen och att tätheten snabbt avtar norr om Ljungans dalgång.

Resultaten visar entydigt att även Härjedalens kommun har mycket björn i jämförelse med de flesta andra områden i Sverige. Härjedalspopulationen når dock inte ända upp till den täthet som länsstyrelsen tidigare har räknat med och uppnår endast omkring 2/3 av den population som återfinns i Strömsunds kommun.

Hämtat på www.z.lst.se


Gulaschsoppa och björnspår...

I lördags gick rävklappen av stapeln. Ett tiotal skyttar och lika många frivilliga drevkarlar träffades klockan nio på morgonen vid den stora bondgården någonstans i Stugun.
Dagen bjöd på tre drev, gulaschsoppa och kaffe... men ingen mickel fick sätta livet till denna dag. Däremot så idkade min lillebror lite skyddsjakt på en kaja... snyggt skjutet!

Efter jakten så for jag och lillebror till Läroverket för att spana in några nya avverkningar som gjorts under vintern. Väl där träffade vi på jaktledare B och hans polare som hade haft samma tanke som vi... de sa att de hade sett björnspår längs en skogsväg vid avverkningen... så vi satte av i full fart dit!
Björnen hade gått några hundra meter längs vägen innan han/hon vikit av.
Kita fick spåra lite, och jag såg på henne direkt att hon fortfarande minns höstens möte... spänd som en fiolsträng!

Nu håller jag tummarna för att denna nalle behagar att stanna på vår jaktmark ända till i höst!

Här kommer lite pics...

Drevet går...

Dagens enda byte...
En av drevkarlarna bärgade brorsans byte...

Gulaschsoppa vid Hålltålln...
Fika vid herrgår´n...

Rådjur på Indalsälven...
Rådjur i pass...

Nalle Puh...

Kita spårar...
Kita är spänd...

Orrar i Furste...
Orrar mitt i byn Fugelsta...

Dax för lite jakt...

Imorn är jag och lillebror inbjudna på en stor klappjakt på räv hemma i Stugun. Ska bli rikigt spännande! Jag har aldrig varit på nån liknande jakt...
Enligt lillebror kommer det vara en himla massa folk, och då går man i drevet halva dagen och står på pass under andra halvan... Kul!

Hoppas på en Mickel...

image410

Men va faan...

Va less man blir! Nu har det under det senaste dygnet fallit mellan 10-13 cm snö här uppe i lapphelvetet, som en go-vän från småland kallar det... Jag som trodde att våren hade börjat komma... men icke!

Ett ljus i mörkret är dock att vi Jägare i Jämtland på måndag får veta hur många björnar som länsstyrelsen har räknat fram via DNA-prover i Jämtland under 2006... Enligt länstyrelsen så finns det idag ca 2900 björnar i hela Sverige... Under hösten 2006 samlade jägare i Jämtland och Härjedalen in över 5000 spillningsprover som nu delvis har gåtts igenom... så jag synar den tidigare siffran på 2900 i Sverige, med att det finns så många björnar bara i vår region!

På måndag får vi veta! Den som lever får se!

Förhandsbokad...

Äntligen!

Nu har äntligen björnjägaren Rasmus Boström tagit sig i kragen och släpper nu både en bok och en DVD om svensk björnjakt! Och jag har naturligtvis förhandsbokat dessa...

Litteratur för en riktig karl...
Klicka på bilden för att komma till hemsidan där du kan boka ditt exemplar...

Helgredovisning...

Nu kommer lite bilder från helgen... äntligen! =)
På fredagen for jag till Tandsbyn och hämtade mitt nya sikte, tyvärr så fattades ett fäste... så jag har inte kunnat montera allt än, men fästet är på väg...
På lördagen åkte jag, farsan och T till Läroverket och satte ut saltsten... det gick som en dans, 18 stenar på 2 timmar.
Söndagen bestod av långpromenad runt Stuguberget och solstek mot husväggen med vovvarna och mamma...Björnskjutarekipage

Saltstenarna ska ut...

Nora...

RSS 2.0