Resultaten från björnspillningsinventeringen...

Resultatet av inventeringen har nu bearbetats av det Skandinaviska Björnprojektet och vi kan presentera några preliminära beräkningar av björnstammens storlek i Jämtlands län.

Analyserade prover

Av de 5268 spilllningsprover som samlades in under hösten 2006 har 3000 prover valts ut genom ett slumpvis urval. De 3000 proverna har DNA-analyserats vid Laboratiore d'Ecologie Alpine (LECA) i Grenoble i Frankrike. Anledningen till att vi tvingats göra ett urval av 3000 prover i stället för att analysera samtliga är att varje analys är mycket dyr och att laboratoriet haft begränsade möjligheter att göra alla analyser.

Effekten av att inte analysera alla prover ger en något större osäkerhet i det slutliga resultatet på så vis att avståndet mellan den troliga minimum- och maximumsiffran blir större. Det innebär också att några individer inte presenteras på resultatkartan. Urvalet bedöms dock ha en mycket liten påverkan på den slutliga beståndsberäkningen.

Från de 3000 utvalda proverna har man funnit DNA från björn i över 80% av proverna. Detta kan jämföras med analyserna i Västerbottens län där endast 56% av proverna gick att använda för vidare analyser.


Resultat av analysen

Utifrån de utvalda proverna kan man särskilja 684 unika individer varav 323 stycken (47,2%) är hanar och 361 stycken (52,8%) är honor.

Av de 684 unika individerna är flera funna även under tidigare inventeringar. Tre individer är även återfunna i Västerbottens län, 17 individer även i Västernorrlands län och 14 individer har även återfunnits i Dalarna /Gävleborgs län.

Urvalet är av prover är så stort att det ger en mycket god uppfattning om att antalet björnar ligger inom intervallet 700-1000 stycken. Genom olika beräkningsmodeller har det Skandinaviska Björnprojektet bearbetat de insamlade datamängderna. De olika modellerna ger olika resultat där den modell som ger lägst skattning ger en population på strax över 700 individer medan den modell som ger högst skattning hamnar strax under 1000 björnar för länet som helhet. Resultaten är preliminära och delar kan komma att ändras inför den slutliga rapporten som presenteras i juni.


Var i länet finns björnarna?

Den geografiska fördelningen följer den förväntade och visar en snarlik bild jämfört med de björnobservationer som samlas in av Jägareförbundet under den första veckan man jagar älg.

Populationen i Strömsunds kommun uppvisar det förväntade. Björnstammens täthet i kommunen motsvarar mer än väl de tätaste björnpopulationerna i jämförbara områden i världen. När det gäller gränskommunerna Krokom och Ragunda befäster resultaten att områdena har en fast etablerad björnstam med en hög täthet i gränserna mot Strömsund.

Analyserna visar även att vi har enstaka honor som etablerat sig i de centrala delarna av länet även om de till antalet är förhållandevis få.

En stor utmaning för förvaltningen kommer vara hur man skall hantera de tre unika honor som identifierats i området kring Håckren strax norr och nordost om Oviksfjällen i Åre kommun. När det gäller Bergs kommun bekräftar resultaten den tidigare uppfattningen om en hög täthet i anslutning till gränsen mot Härjedalen och att tätheten snabbt avtar norr om Ljungans dalgång.

Resultaten visar entydigt att även Härjedalens kommun har mycket björn i jämförelse med de flesta andra områden i Sverige. Härjedalspopulationen når dock inte ända upp till den täthet som länsstyrelsen tidigare har räknat med och uppnår endast omkring 2/3 av den population som återfinns i Strömsunds kommun.

Hämtat på www.z.lst.se


Kommentarer
Postat av: Patrik

Jasså

2008-04-15 @ 16:16:09
Postat av: Sofi H

vilka ljugare

2008-04-15 @ 17:57:07
URL: http://sofih.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0